Son yıllarda en çok tercih edilen mesleklerden biri haline gelen bilirkişilik, hukuki ve teknik uzmanlık gerektiren alanlarda kritik bir rol oynuyor. Peki, bilirkişi kimdir ve ne iş yapar? Konuyla ilgili merak edilenleri Makina Mühendisi ve Bilirkişi Bülent Aras'a sorduk.
Bilirkişi Kimdir ve Ne Yapar? Bilirkişi, mahkemeler, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve diğer yetkili merciler tarafından, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde görüşünü sunması için başvurulan uzman kişi veya kurumlara verilen isimdir. Bilirkişi raporu, takdiri delil niteliğindedir ve hukuk sisteminde hâkim ve savcıların karar verme sürecinde önemli bir yardımcı unsur olarak kabul edilir.
Bilirkişi Atamaları ve Bağımsızlık Bilirkişi görevlendirmeleri Ceza Muhakemesi Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Bilirkişilik Kanunu ve Bilirkişilik Yönetmeliği çerçevesinde yapılır. Atamalar, mahkemeler, savcılıklar ve diğer yetkili merciler tarafından gerçekleştirilir. Bilirkişi, bağımsızlığını korumak zorunda olup, dava tarafları ile her türlü çıkar çatışmasından kaçınmalıdır.
Bilirkişi rapor hazırlarken uzmanlık alanındaki teknik terimleri herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak zorundadır. Şeffaflık ve tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda, şahsi görüşlerden arındırılmış, tamamen bilimsel ve teknik verilere dayalı bir inceleme yapmalıdır.
Bilirkişilik Mesleği Nasıl Yapılır? Bilirkişilik yapmak isteyen uzmanlar, Adalet Bakanlığı'na bağlı bilirkişi siciline kayıt olmak zorundadır. Sicile kayıtlı bir bilirkişi, kendisine verilen görevi kabul etmekle yükümüldür. Ancak uzmanlık alanına girmeyen bir konuda görevlendirildiğini düşünüyorsa veya haklı bir mazereti varsa, bunu ilgili mercie bildirerek görevden çekilebilir.
Bilirkişilik, hem adaletin sağlanmasına katkı sunan hem de uzmanlık gerektiren bir meslek olarak öne çıkıyor. Gün geçtikçe artan ihtiyaç nedeniyle bu alanda uzmanlaşmak isteyenlerin sayısı da hızla artıyor.