BEL KAYMASI GÜNLÜK YAŞAMI KISITLAYABİLİYOR!

Bel kayması olarak bilinen lomber spondilolistezisin, omurganın dengesini bozduğunu belirten uzmanlar, bunun sonucu olarak da bel ve bacak ağrısı, uyuşma ve güçsüzlük gibi sorunlar ortaya çıkabildiğini söylüyor.

SAĞLIK HABERLERİ 21.03.2025 10:51:00 0
BEL KAYMASI GÜNLÜK YAŞAMI KISITLAYABİLİYOR!

Bel kayması olarak bilinen lomber spondilolistezisin, omurganın dengesini bozduğunu belirten uzmanlar, bunun sonucu olarak da bel ve bacak ağrısı, uyuşma ve güçsüzlük gibi sorunlar ortaya çıkabildiğini söylüyor.

Bu sorunun bütün yaş gruplarında görülebildiğine dikkat çeken Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Paksoy, “Çocuk yaş gruplarında en önemli etken genetik yatkınlıkken ergenlerde daha sıklıkla spor yaralanmaları sonucu görülür. İleri yaşlarda ise omurgadaki dejeneratif değişiklikler bel kayma riskini artırır.” dedi. Bel kaymasının kesin teşhisi için radyolojik tetkikler kullanıldığını ifade eden Op. Dr. Paksoy, fizik tedavi ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen vakalarda cerrahi müdahale gerekebileceğine vurgu yaptı. Op. Dr. Paksoy ayrıca bel sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapılması, kilo kontrolüne dikkat edilmesi ve doğru duruş tekniklerinin uygulanmasını önerdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, bel kayması olarak bilinen omurga sorunu hakkında bilgi verdi.

Bel kayması her yaşta görülebilir!

Halk arasında bel kayması olarak bilinen lomber spondilolistezisin, omurganın bel bölgesindeki (lomber bölge) bir kemiğin, alttaki omura göre öne veya arkaya doğru kayması durumu olduğunu ifade eden Op. Dr. Kemal Paksoy, “Bu durum, omurganın dengesini bozarak bel ağrısı, bacaklarda uyuşma veya güçsüzlük gibi semptomlara yol açabilir. Omurganın düzlem olarak bütünlüğünün bozulması ile sonuçlanan bu durumun, genel popülasyonda görülme sıklığı yaklaşık yüzde 3 ila 5 civarındadır.” dedi.

Nedenleri değişiklik gösterse de bütün yaş grupları içerisinde görülebildiğine dikkat çeken Op. Dr. Paksoy, “Çocuk yaş gruplarında en önemli etken genetik yatkınlıkken ergenlerde daha sıklıkla spor yaralanmaları sonucu görülür. İleri yaşlarda ise omurgadaki dejeneratif (aşınma ve yıpranma) değişiklikler bel kayma riskini artırır.” açıklamasını yaptı.

Yürürken şiddetlenen ağrı, bel kaymasının belirtisi olabilir! 

Bel kayması belirtilerine değinen Op. Dr. Kemal Paksoy, “Genellikle başlangıçta aktivite sonrası artan bel ağrısı, hareket sırasında belde sertlik ve gerginlik hissi, bacaklarda hafif uyuşma veya karıncalanma görülür.” dedi.

İlerleyen bel kayması durumunda ise ağrının şiddetinin  arttığına vurgu yapan Op. Dr. Paksoy, “Bel ağrısı sürekli bir hal alır. Özellikle eğilme ve dönme hareketlerinde artış gösterip bacaklara siyatik tarzında yayılır. Uzun süre yürümekte zorlanma, bacaklarda güçsüzlük hissi, ayakta kalmak veya yürümekle şiddetlenen ağrı görülür. Yürüme mesafesinde ciddi kısıtlılık olur. Mesane veya bağırsak kontrolünde problemler oluşabilir.” şeklinde konuştu.

Kesin teşhis için radyolojik tetkikler kullanılıyor! 

Bel kaymasının kesin teşhisi için radyolojik tetkikler kullanıldığını aktaran Op. Dr. Kemal Paksoy, şöyle devam etti:

“Öncelikle yapılacak tetkik röntgendir. Lomber bölgenin ön-arka, yan ve eğimli pozisyonlarda çekilen röntgen filmleri kaymanın derecesini gösterir. Özellikle dinamik röntgen (hastanın öne ve arkaya eğildiği çekimler) bel kaymasının hareketli olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Sinirlerin sıkışıp sıkışmadığını değerlendirmek için Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme kullanılır. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ise kemik yapılar hakkında daha ayrıntılı bilgi verir. Özellikle kemik anomalileri veya kırık şüphesi olan hastalarda tercih edilir. Bacaklara yayılan ağrı ve uyuşukluk varsa sinir ileti testleri ile sorun tespit edilebilir.”

Tedavinin gecikmesi durumunda birçok ciddi sorun görülebilir! 

“3-6 ay boyunca fizik tedavi ve ilaç tedavisine rağmen şiddetli bel ve bacak ağrısı devam ediyorsa, günlük aktiviteleri ciddi şekilde etkileyen hareket kısıtlılığı varsa, yürüme mesafesinin kısalması söz konusuysa ve bacaklardaki kaslarda belirgin kuvvet kaybı varsa beyin cerrahisi tarafından ameliyat kararı verilir.” diyen Op. Dr. Kemal Paksoy, tedavinin gecikmesi durumunda ise ağrı ve uyuşukluğun oluşturduğu günlük yaşam kalitesindeki azalmanın yanında, yürüme mesafesinde belirgin azalma, ayaklarda ilerleyici kuvvet kaybı, kas erimesi, idrar ve gaita problemlerinin oluşabileceğini vurguladı.

Bel kaymasını önlemek için bunlara dikkat! 

Bel kaymasını  önlemek için günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenler bazı durumlar olduğunun altını çizen Op. Dr. Kemal Paksoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bel ve karın kaslarını güçlendiren egzersizler yapılmalı. Yüzme ve yürüyüş gibi düşük etkili sporlar omurga sağlığı için faydalıdır. Aşırı kilo, bel bölgesine fazla yük bindirerek omurga sağlığını olumsuz etkiler. Mutlaka aşırı kilolardan kurtulmak gerekir. Masa başında çalışılması gibi durumlarda her 30-45 dakikada bir ayağa kalkıp hareket edilmesi önemlidir. Eğer ağır kaldırmayı gerektiren bir iş yapıyorsanız mutlaka bel desteği kullanılmalı ve iş sırasında doğru kaldırma, taşıma tekniklerini uygulanmalı.” 

İlginizi Çekebilir

R’ HARFİNİ SÖYLEYEMEYEN ÇOCUKLAR İÇİN GİZLİ NEDEN: DİL BAĞI

BEL KAYMASI GÜNLÜK YAŞAMI KISITLAYABİLİYOR!

AKARKEN: "PSİKOLOJİK TACİZLE MÜCADELE İÇİN YALNIZCA GENELGELER YETERSİZ!"

ACIBADEM KARTAL HASTANESİ AÇILDI

KANSER VE KALP DAMAR HASTALIKLARINDA CHECK-UP’IN ÖNEMİ

SAÇINIZI BOYARKEN CİLDİNİZİ VE SAÇLARINIZI RİSKE ATMAYIN

SAHTE İÇKİ TEHLİKESİ: CAN KAYBI ARTIYOR!

“BANKALAR KÖRLERDEN ŞAHİT İSTEYEMEZ”

BEL VE BOYUN FITIĞI NEDEN OLUR? RİSKLERİ VE KORUNMA YOLLARI

SOĞUK HAVA VE KURULUK CİLDİNİZİ YAŞLANDIRMASIN!

  • Perşembe 14.3 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 14.5 ° / 9.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 14.2 ° / 9 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39