Av.Sinem TURAN
BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASINDAN MAĞDUR OLANLAR DİKKAT !
Türk Ceza Kanunu Madde 245’te Banka Veya Kredi Kartları İle İle İlgili Suçlar Düzenlenmiştir. Günümüzde Teknoloji Dünyasının Sonucu Olarak İnternette Tüketim Artmıştır Fakat bu tüketim dürüst, rızalı , aracısız mı gerçekleştirilmektedir? Ülkemizde kısmen de olsa teknolojik ihtiyaçlarını düzgün kullanamayan bir kesim mevcuttur ki bu kesim genelde internet ile haşır neşir olmayan veya teknolojik araç gereçlere uyum sağlayamayan ve rutin işlerini yakın akrabaları hatta ve hatta sokaktan geçen herhangi birine o andaki çaresizliğinden ötürü yardım talebiyle güven ilişkisi kurduğunu sanarak gerçekleştiren bir kesimdir. Fakat bazen sanık yani kovuşturma aşamasında üzerine suç isnad edilen kişi ; kurum personeli gibi gözükerek mağdura sosyal medyadan ulaşıp veya bizzat şahsın cep telefonunu arayarak şahsa ait kimlik bilgilerini verip inandırıcılığı yüksek bir konuşma tarzıyla mağduru hakimiyeti altına alıp kartlarından havale veya eft yoluyla işlemler yapmaktadır. Bu mağduriyet belirli şekillerde gerçekleşebilir kaldı ki TCK madde 245’te bu durumu açıkça buyurmuştur.
“ Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. ”
Suçun şahsi cezasızlık halinden yararlanacak olan kimseler ise madde 245 fıkra 4’te ise “Birinci fıkrada yer alan suçun; a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin, b) Üstsoy ve altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın, c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin, zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.
Bu suçla korunan hukuki değer hırsızlık, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma fiillerini içerdiği için malvarlığı ve kişilere duyulan güven; sahtecilik suçunu karşıladığı için kamuya duyulan güven ve itibardır dolayısıyla hukuki değer karma niteliktedir.
KARTIN ELE GEÇİRİLİŞ ŞEKLİNİN ÖNEMİ YOKTUR.
Şöyle ki kartın ; sahibinin rızası ile veya rızası dışında elinde çıkmış olması arasında herhangi bir fark yoktur. Kartın verilen izin dışında örneğin alışveriş amacıyla başka birine belirli bir limit dahilinde verilmesi gibi hallerde bu izin sınırı dışında kullanılması halinde de bu suç gerçekleşmiş sayılır.
Bu suç türünün dolandırıcılık suçundan ayrımına dikkat etmek gerekir. Dolandırıcılık suçunda mağdur hileli davranışlarla aldatılarak, haksız menfaatin elde edilmesi ayırıcı bir unsurdur.
Böyle bir suçtan dolayı mağdur iseniz dilekçesini delillerinize ekleyerek faili veya fiili öğrendiğiniz andan itibaren yakın zamanda suçun işlendiği yere bağlı Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunmanız yararınıza olacaktır. Bu suç şikayete bağlı bir suç değildir; resen savcılık tarafından soruşturulması esastır. Fakat sizin şüphe duyduğunuz olayı veya biliniyorsa şüpheliyi ihbar etmeniz elzemdir.
Avukat Sinem TURAN E-mail : avturansinem@gmail.com
Adres: Kordonboyu Mah. Hürriyet Cad. Hakkıbey İş Merkezi No:54/9 Kartal/İST.Gsm: 0552 344 03 84 Ofis: 0216 306 71 33-34